Te gast op de boekenbeurs: Hagar Peeters en P.F. Thomése, Fintro-literatuurprijswinnaars.

De Nederlandse Hagar Peeters kaapte voor Malva de eerste Fintro Literatuurprijs (voormalige Gouden Boekenuil) weg en De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése is bekroond met de prijs van de lezersjury. Kathleen Cools sprak met hen op de Boekenbeurs.

Nu enkele maanden later beamen beide auteurs toch de vruchten te hebben geplukt van deze prijs. Hagar vertelt hoe de prijs toch een lekkere zwiep heeft gegeven aan haar bekendheid en hoe ze nu op reis kan gaan naar Los Angeles om onderzoek uit te voeren voor haar volgende boek. Ook P.F. Thomése richt de ogen al op de toekomst. Hij blijft immers niet stilzitten en is al in de weer met zijn volgende roman. Of de prijs hem vooruit geholpen heeft? Hij is vooral heel dankbaar voor de erkenning van de lezers.En hier komt hij herhaaldelijk op terug. Er klinkt zelfs een wederzijdse erkenning uit zijn redenering: hij gunt de lezer dan ook ten volle de vrijheid om te interpreteren. “Emoties zitten niet in het boek maar in de lezer. Als schrijver weet je niet hoe je boek gelezen wordt”. Dat De onderwaterzwemmer door het publiek dan zo goed onthaald is, doet hem meer dan plezier.

Goed gelezen worden en goed lezen. P.F. Thomése en Hagar Peeters krijgen de prachtige 80 onder ogen. Lichtjes blinken in hun ogen bij het zien van enkele titels. “Stel dat jullie twee boeken mochten meenemen naar een onbewoond eiland, welke zouden dat zijn?” Met andere woorden welke boeken nemen jullie ter hand en blijven jullie inspireren? Van welke boeken kunnen jullie geen afstand nemen? Zonder aarzelen noemen ze beiden Lolita van Nabokov. “De top van het kunnen van een schrijver” becommentarieert Hagar Peeters. “geestig, ontroerend, …” P.F. Thomése vindt er niet genoeg woorden voor. Dat het een inspiratiebron is voor hun eigen schrijven staat als een paal boven water. Maar daar zorgt P.F. Thomése toch voor de nodige nuance: “een bron van inspiratie, maar ook van bescheidenheid. Want zoiets moois zal ik nooit kunnen schrijven.”

“Verder moet je ook tactisch nadenken”, licht P.F. Thomése toe, “het moet een boek zijn dat je wilt blijven lezen, opnieuw en opnieuw, want je zit op dat eiland…”. Terwijl hij resoluut voor de verhalen van Kafka gaat, duidt Hagar Peeters op het maatschappelijk belang van het dagboek van Anne Frank. Dit is een boek dat MOET gelezen en herlezen worden, als herinnering van wat gebeurd is en uit respect voor deze jonge vrouw die dit zo mooi opschreef.En wat als u maar over twee boeken kon beschikken? Of – een veel aangenamer scenario – wat als u zou meebepalen wie de volgende Fintro-Literatuurprijs won? De lezersjury is nog op zoek naar fervente lezers die graag en vlot  boeken achter de kiezen krijgen. Inschrijven en lezen is de boodschap! Meld je aan op de Fintro stand op de Boekenbeurs in hal 4.

Nieuws

De Boekenbeurs gaat in 2017 van start op zondag 29 oktober tot en met 5 november, en van 9 tot en met zondag 12 november. Op 27 augustus kan je hier op de website al terecht voor de eerste info en je online tickets.

Proficiat Lieve! 2017 kan alvast niet meer stuk voor Lieve, zij stuurde ons haar top 3 uit de Prachtige 80-lijst door en zat het dichtst bij de schiftingsvraag. Ze mag samen met haar man alvast beginnen dromen van een fantastische reis naar Cuba.

Alle stemmen zijn ondertussen geteld, het kroontje opgepoetst. Het Prachtigste boek van de Prachtige 80 is: De Vliegeraar van Khaled Hosseini

100 Vlaamse boekhandelaars hebben voor jou "de Prachtige 80" geselecteerd. Tachtig titels uit de afgelopen 80 jaar die je volgens hen gelezen moet hebben.

Het stripalbum ‘Elsje maakt geschiedenis’ van Eric Hercules en Gerben Valkema wint de Willy Vandersteenprijs 2016.

Nieuwsbrief

Twitter

Aan het eind van #Boekenbeurs #Utrecht loting voor posters van Gitte Spee gittespee.nl. Nr 218 en 319 1/2 pic.twitter.com/6WmqtGQxYX
Aan eind van #Boekenbeurs #Utrecht loting voor posters van Gitte Spee gittespee.nl. nr 218 en nr 319 1/2 pic.twitter.com/GN0XwizbvM
Aan het eind van #Boekenbeurs #Utrecht loting voor posters van Gitte Spee gittespee.nl. nr 218 en nr 319 pic.twitter.com/IDPJNAZ5WX
load more
Volg ons op