Koos Meinderts en Kitty Crowther winnen Boekenleeuw en Boekenpauw 2016

Met De zee zien (De Fontein) wint Koos Meinderts de Boekenleeuw 2016. Kitty Crowther krijgt de Boekenpauw voor Mama Medusa (De Eenhoorn).

Zondag rond 17.30u maakte juryvoorzitster Christel Van Dyck de winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw 2016 bekend. Het zijn de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. De uitreiking vond plaats in Antwerp expo tijdens de Boekenbeurs. Het is de eerste keer dat kinder- en jeugdboeken uit Vlaanderen én Nederland in aanmerking komen voor de prijs. De prijs werd dit jaar toegekend aan boeken verschenen tussen 1 januari 2015 en 30 juni 2016. De winnaars ontvangen allebei 2500 euro en een trofee.

Via de website van de boekenbeurs kon het grote publiek deelnemen aan een stemwedstrijd. Auteur Toon Tellegen en illustrator Alain Verster wonnen de stemwedstrijd van het publiek.

Koos Meinderts (°1953) wint de BOEKENLEEUW 2016 voor het beste kinder- en jeugdboek voor De zee zien, uitgegeven bij De Fontein.

Het oordeel van de vakjury:  Hoewel een jury altijd hoort te zeggen dat de keuze erg lastig was, en er ook zeker gesoebat werd, was de winnaar duidelijk en onomstreden. Wie zonder veel opsmuk een verhaal kan schrijven dat de lezer bij de strot grijpt en nog lang nazindert, verdient de Boekenleeuw te winnen. Hier is een ervaren schrijver aan het woord die zijn verhaal de tijd heeft gegeven om te rijpen en daardoor is gekomen tot misschien wel het meest uitgepuurde boek in zijn omvangrijke oeuvre.De vakjury van de Boekenleeuw bestond dit jaar uit Sofie De Jonckheere, Jaap Friso, Katrien Steyaert, Ruth Vande Populiere, Sofie Van der Ven en Christel Van Dyck (voorzitter)

Kitty Crowther (°1970) wint de BOEKENPAUW 2016 voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek met Mama Medusa, uitgegeven bij De Eenhoorn.

Het oordeel van de vakjury: De illustrator die de Boekenpauw 2016 wint, bezit de gave om een universeel thema uitermate authentiek te benaderen. De winnaar weet een uniek, licht bevreemdend samenspel van magie en realiteit te brengen, dat betovert en een bijna mythische sfeer creëert. Het winnende boek weet te overtuigen met een grafisch metier dat niet roept, maar weloverwogen aanreikt en waar mogelijk naast de verhaallijn een verfijnd en bijzonder geestig extraatje toevoegt. Een kleurenpalet dat een warme gloed in het boek brengt, de doordachte verwijzing naar één van de eerste levensvormen als metafoor voor de bedreigde Moeder Natuur? Het zo dubbele van het alledaagse in een niet-alledaags jasje, een juweel.De jury van de Boekenpauw bestond uit Johan Devrome, Elke Duytschaever, Patrick Jordens, Tine Kuypers, Viki Van Iseghem en Christel Van Dyck (voorzitter)

Nieuws

De Boekenbeurs gaat in 2017 van start op zondag 29 oktober tot en met 5 november, en van 9 tot en met zondag 12 november. Op 27 augustus kan je hier op de website al terecht voor de eerste info en je online tickets.

Proficiat Lieve! 2017 kan alvast niet meer stuk voor Lieve, zij stuurde ons haar top 3 uit de Prachtige 80-lijst door en zat het dichtst bij de schiftingsvraag. Ze mag samen met haar man alvast beginnen dromen van een fantastische reis naar Cuba.

Alle stemmen zijn ondertussen geteld, het kroontje opgepoetst. Het Prachtigste boek van de Prachtige 80 is: De Vliegeraar van Khaled Hosseini

100 Vlaamse boekhandelaars hebben voor jou "de Prachtige 80" geselecteerd. Tachtig titels uit de afgelopen 80 jaar die je volgens hen gelezen moet hebben.

Het stripalbum ‘Elsje maakt geschiedenis’ van Eric Hercules en Gerben Valkema wint de Willy Vandersteenprijs 2016.

Nieuwsbrief

Twitter

Aan het eind van #Boekenbeurs #Utrecht loting voor posters van Gitte Spee gittespee.nl. Nr 218 en 319 1/2 pic.twitter.com/6WmqtGQxYX
Aan eind van #Boekenbeurs #Utrecht loting voor posters van Gitte Spee gittespee.nl. nr 218 en nr 319 1/2 pic.twitter.com/GN0XwizbvM
Aan het eind van #Boekenbeurs #Utrecht loting voor posters van Gitte Spee gittespee.nl. nr 218 en nr 319 pic.twitter.com/IDPJNAZ5WX
load more
Volg ons op